Infaq

This assists everyone in preserving the quality of life, preserving the Environment and help sustain the Economy. The act of contribution can be by way of Effort - Kind, Program Management, Cash – Kind.


Infaq

Ramadhan Bersama Anak-Anak Yatim

Meraikan Ramadhan dengan sumbangan infaq kepada anak-anak malang dan kurang bernasib baik terdiri daripada anak-anak yatim, anak-anak orang miskin dan sebagainya di Pertubuhan Baitul Lathofah, Rawang. Pertubuhan Baitul Lathofah adalah sebuah rumah Kebajikan yang ditubuhkan pada awal tahun 2005. Mempunyai 7 lot buah rumah dan 2 lot daripadanya adalah rumah wakaf. Menempatkan lebih 102 orang kanak-kanak dari kalangan anak-anak yatim, anak-anak fakir miskin, warga tua, ibu tunggal dan anak yang terbiar menghuni disini. - Majlis Tahlil & Doa Selamat - Tajaan Berbuka Puasa dan Sahur - Tajaan Keperluan Hari Raya Aidilfitri - Sumbangan Barangan Keperluan Harian - Sumbangan Kewangan Semoga sumbangan infaq kita mendapat pahala dan keredhaan Allah SWT. Juga semoga Ramadhan ini memberikan sinar gembira buat yang kurang berkemampuan. InsyaAllah.
RM 0pledged
0Funders
Infaq

INFAQ AM RAMADHAN 2023

Program ini merupakan program Infaq Am Ramadhan 2023 untuk membantu rumah kebajikan dan badan - badan pertubuhan yang memerlukan bantuan.
RM 20pledged
2Funders
Infaq

DERMA KILAT GEMPA BUMI TURKI SYRIA

Program in diadakan adalah untuk membantu dan membangkitkan rasa kecintaan kemanusiaan sesama insan yang ditimpa musibah dan bencana gempa bumi di Turki dan Syria pada 06 Febuari 2023 yang lepas. Bantuan akan diberikan kepada ENSANY GLOBAL MALAYSIA untuk mereka agihkan kepada mangsa gempa bumi di Turki dan Syria. Semoga bantuan dapat meringankan beban yang tanggung oleh saudara kita di sana.
RM 130pledged
4Funders
Infaq

PROGRAM BANTUAN KECEMASAN MANGSA BANJIR

Program in diadakan adalah untuk membangkitkan rasa kecintaan dan kemanusiaan sesama insan yang ditimpa musibah dan bencana di kalangan sukarelawan dan juga rakyat Malaysia
RM 190pledged
4Funders
Infaq

Masjid Ameer Fawwaz, Sungai Baru, Perlis

Masjid Ameer Fawwaz beralamat di R12, Kampung Sungai Baru, 02700 Simpang Ampat, Perlis.
RM 270pledged
9Funders
Infaq

MASJID JANNATUL NAIM BESERI SUNGAI PAYA PERLIS

Masjid Jannatul Naim merupakan sebuah masjid yang terletak di Beseri Sungai Paya Jalan Padang Melangit 02400 Beseri Perlis. Masjid Jannatul Naim juga digunakan oleh masyarakat setempat sebagai satu tempat beribadat dan aktiviti masyarakat seperti perlaksanaan ibadah korban. Ia juga digunakan bagi melaksanakan solat Jumaat pada setiap minggu. Masjid Jannatul Naim yang beralamat di Jalan Padang Melangit 02400 Beseri Perlis.
RM 190pledged
6Funders
Infaq

MASJID AL-HIDAYAH

Masjid Al-Hidayah, Beralamat di Kampung Titi Beratap, 02700 Simpang Empat, Perlis Indera Kayangan, Malaysia.
RM 220pledged
4Funders
Infaq

TETUAN MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN AN-NUR DINIAH

Maahad Tahfiz Al-Quran An-Nur Diniah juga dikenali sebagai MATAND. Sebuah institusi pengajian yang menerapkan pembelajaran Al-Quran secara menyeluruh. Beralamat di Kampung Simpang Sanglang, 02800 Simpang Ampat, Perlis
RM 360pledged
5Funders
Infaq

MAAHAD TAHFIZ AL-QAUSAR

Maahad Tahfiz AL-QAUSAR, pida 5, mukim putat, kampung tok kapak, 06100, kodiang, kedah.
RM 400pledged
4Funders
Infaq

MASJID SAIDINA UMAR AL KHATTAB (GUAR SYED ALWI)

Masjid Saidina Umar Al-Khattab digunakan oleh masyarakat setempat sebagai satu tempat beribadat dan aktiviti masyarakat seperti perlaksanaan ibadah korban. Ia juga digunakan bagi melaksanakan solat Jumaat pada setiap minggu.
RM 170pledged
5Funders
Infaq

MASJID NEGERI ARAU PERLIS

Perlis atau negeri Perlis, merupakan negara bagian Malaysia yang berada di posisi paling utara semenanjung Malaya, sekaligus negeri dengan wilayah paling kecil di dalam Federasi Malaysia dengan luas keseluruhan hanya seluas 810 km persegi. Bila di Indonesia, luas tersebut lebih luas sedikit dibandingkan DKI Jakarta (664 km persegi) atau kira kira seperempat luas wilayah Daerah Istimewa Yogyakarta (3133 km persegi). Masjid Negeri Perlis terletak di Arau. Peletakan batu pertama pembangunannya dilaksanakan oleh Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hasan Jamalullail, pada tanggal 2 Safar 1392 Hijriah bertepatan dengan tanggal 18 Maret 1972 Miladiyah, bersamaan dengan hari ulangtahun beliau yang ke 54. Peresmian masjid ini dilaksanakan pada tanggal 6 Safar 1396 Hijriah bertepatan dengan tanggal 6 Februari 1976 Miladiyah oleh Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hasan Jamalullail bersamaan dengan ulangtahun beliau yang ke-58, kira-kira empat tahun setelah upacara peletakan batu pertama pembangunannya. Sebelum pembangunan masjid ini selesai, Masjid Alwi yang terletak di Kangar merupakan masjid pertama yang pernah dijadikan sebagai Masjid Negeri bagi negeri Perlis. Masjid ini berkonsepkan seni bina klasik Arab Moor (Maroko). Bercirikan atap yang datar dan kubahnya menjadi salah satu elemen yang dapat dilihat dari jauh. Kubah ini terletak pada ketinggian kira-kira 20 meter dari permukaan tanah. Bentuknya setengah bundar berwarna biru yang disesuaikan dengan warna dinding masjid. Terdapat dua kubah kecil dibangun dibagian depan. Ujung menara masjidini dibangun dengan reka bentuk menyerupai bentuk kubah Masjid Negara di Kuala Lumpur berupa bentuk payung yang sedang kuncup. Dibagian dalam masjid ini dihias dengan kaligrafi Al-Qur’an pada tiang pintu mimbar, serta penggunaan warna warna emas sebagai warna kebesaran.
RM 210pledged
6Funders
Infaq

Masjid Mahmudi Mukim Kangkong

Masjid Mahmudi dikenali sebagai Masjid Mukim Kangkong yang beralamat di Jalan Pasir Mas - Tanah Merah, Kampung Keranji, 17040 Pasir Mas, Kelantan. Masjid Mahmudi Mukim Kangkong memerlukan bantuan sumbangan dana bagi pembangunan pembesaran masjid sebanyak 300,000 Lot dan setiap unit Lot bernilai RM50.00.
RM 1,400pledged
23Funders
Infaq

Infaq Tabung Penambahbaikan Sistem Penyaman Udara

Masjid Jamek Sultan Hisamuddin, Bandar Baru Salak Tinggi, 43900 Sepang, Selangor merupakan Masjid Daerah Sepang yang telah dirasmikan oleh DYMM Tengku Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abd. Aziz Shah pada 6 April 2001. Terkini, Masjid Jamek Sultan Hisamuddin Bandar Baru Salak Tinggi,Sepang, Selangor memerlukan dana bagi tabung bagi menambahbaik sistem penyaman udara masjid.
RM 390pledged
6Funders
Infaq

WAKAF PEMBELIAN BANGUNAN RUWAQ JAWI YAYASAN AL AZHAR THANI

Waqaf pembelian bangunan Ruwaq Jawi di Mesir untuk pelajar Malaysia yang belajar di Kaherh, Mesir. Program ini adalah anjuran Yayasan Al Azhar Thani. +013 298 8303 Muhammad Al-Fadzil bin Hidzir
RM 900pledged
10Funders
Infaq

Masjid Jamek Sultan Hisamuddin

Masjid Jamek Sultan Hisamuddin, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, Selangor merupakan Masjid Daerah Sepang yang telah dirasmikan oleh DYMM Tengku Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abd. Aziz Shah pada 6 April 2001.
RM 830pledged
20Funders
Infaq

Masjid Al Busyra Merbok

Masjid ini menjadi bualan orang ramai bukan sahaja kerana keindahannya, malah lengkap dengan pelbagai fasaliti termasuk tandas bersih serta dianggap setanding dengan kawasan Rehat dan Rawat (RNR) di lebuh raya.
RM 1,010pledged
22Funders
Infaq

Surau An Nur Sumazau

Bandar Bukit Raja (BBR) adalah sebuah bandar baru terancang yang dibangunkan oleh SIME Darby Property (SDP).
RM 580pledged
21Funders
Infaq

Pertubuhan Cempaka Merah Asnaf

Cempaka Merah Asnaf Solution ditubuhkan bertujuan untuk membantu warga asnaf melalui produk-produk kemahiran serta produk-produk keluaran pertubuhan.
RM 680pledged
11Funders